Proiectul Bee2Bees: Date libere pentru albine sănătoase

Publicat la 29. mart., 2014 de în Evenimente

CONTEXT:

• Albinele au un rol esențial ca polenizatori: o treime din alimente se bazează pe ele (mere, portocale, piersici, pere, cireșe, broccoli, ceapa, nuci, alune, fructe tip bacă,  etc.)

• Dar albinele trec printr-o criză: atât albinele „domestice” cât și cele sălbatice (ex. bondari sau albine solitare) înregistrează un declin accentuat în măsura în care asistăm la mortalitate crescută a coloniilor.

• Este adevărat că sănătatea albinelor este afectată de numeroși factori care le-ar putea justifica mortalitatea: folosirea insecticidelor, schimbări în condițiile climaterice șide mediu, scăderea diversității plantelor, schimbarea modului de uitilizare a terenurilor și practicilor din agricultură inclusiv creșterea ponderii monoculturilor, prezența unor specii invazive; toate acestea se adună și slăbesc sistemul imunitar al coloniilor ceea ce le face vulnerabile la patologii accidentale.

• Aceasta are un impact negativ profund asupra agriculturii, producției și securității alimentare, biodiversității și sustenabilității mediului.

O INIȚIATIVĂ PENTRU ALBINE:

• Bee2Bees este un proiect destinat urmăririi pierderilor în stupinele din toată Europa: http://www.bee2bees.eu/.

• Apicultorii pot folosi site-ul de pe un smartphone sau un computer pentru a distribui informații despre sănătatea albinelor lor.

• Este bazat pe un website cu sursa si date libere: datele încarcate pe site pot fi accesate și folosite în mod liber. Colectarea regulată face posibil ca apicultorii și suporterii apiculturii, publicul larg sau din comunitatea științifică, să poată folosi sau analiza datele.

• Site-ul permite realizarea de hărți și identificarea ariilor geografice în care sănătatea albinelor are de suferit ca urmare a factorilor umani sau de mediu.

Apicultorii din toată Europa sunt invitați să ia parte la acest proiect. Mulțumită contribuției lor, acest instrument participativ poate juca un rol important în completarea dovezilor științifice, arătând riscul pe care actualul model agricol îl aduce asupra populației de albine

• Această inițiativă nu își propune să înlocuiască munca cercetătorilor și specialiștilor în apicultură ci este creat pentru a trage un semnal de alarmă și crește gradul de informare privind problemele care afectează albinele. Ești apicultor, cercetător, simplu cetățean dispus să militeze pentru albine? Poți naviga la http://bee2bees.eu/opendata, folosi și analiza datele colectate!

***

Acest proiect este susținut de 3 parteneri pricipali: BeeLife, o asociaţie care are ca obiect de activitate protecţia albinelor la nivel european, furnizează expertiză ştiinţifică şi tehnică în acest domeniu, precum şi o platformă care permite schimburile între organizaţiile de apicultori. Citoyens capteurs o reţea de cetăţeni implicaţi în activităţi ştiinţifice şi de democraţie participativă. Verzii/ALE din Parlamentul European, care sunt implicaţi în apărarea biodiversităţii, a tehnologiilor open source şi protecția biodiversității, in particular prin campania Give Bees a Chance” http://bees.greens-efa.eu/.

Nu se pot face comentarii.