Dispariția albinelor

Publicat la 18. apr., 2013 de în Dispariția albinelor

Albinele sunt ființe fragile care trăiesc în societăți complexe în care dezechilibrele pot avea consecințe nefaste. Încă de la începutul secolului 19 au fost înegistrate cazuri de deces inexpplicabile a coloniior de albine, dar fenomenul a devenit extins și cu consecințe grave începând cu anii 70. Poate nu este o coincidență faptul că acesta a coincis cu utilizarea pe scară din ce în ce mai largă a pesticidelor și schimbări rapide în mediul îconjurător ca o consecință a poluării.

În timp ce în Statele Unite apicultorii se confruntau cu decese în masă ale coloniilor de albine și cu dispariția cvasi totală a speciilor de albine sălbatice încă din anii 70, în Europa fenomene similare au început să fie înregistrate din 2006 în Belgia, Franța, Olanda, Grecia, Italia, Portugalia, Spania, Elveția, Germania, Austria, Marea Britanie și Irlanda de Nord.

În iarna anului 2006 milioane de colonii de albine au murit în toată lumea. În 2007 unele regiuni ale Europei au înregistrat pierderi de la 25% la 60% din numărul coloniilor. Între 2007-2008 populația de albine din Rusia a scăzut cu 40%

Fenomenul a fost denumit ”Colony Collapse Disorder (CCD)” sau sindromul depopularii coloniilor de albine melifere iar cauzele aparente sunt reprezentate de un cumul de factori. Diverse instituții au căutat vinovații în infecțiile cu paraziți ca Varroa sau virusi ca Nosema apis și virusul paraliziei acute Israel. Alte cauze propuse au fost schimbările din mediu, lipsa hranei, pesticidele (cum ar fi neonicotinoidele: imidacloprid), nivelul crescut de unde radio si culturile modificate genetic.

Astăzi opinia cu cei mai mulți suporteri este că nu există o singură cauză ci un complex de factori ce duc la acest sindrom. Drept consecință, eliminarea sau diminuarea impactului tuturor factorilor susmenționați contribuie la salvarea albinelor.

Tags: , , , ,

Nu se pot face comentarii.