Nu doar miere de albine…

Publicat la 18. apr., 2013 de în Omul și albinele

Pledoaria pentru albine nu poate fi completă fără a vă informa pe scurt ce mai produc coloniile acestora și ce beneficii ne aduc albinele, pe lângă miere.

Ceara de albine: se folosește singură sau în amestec cu alte substanțe în sculptură, produse farmaceutice, cosmetice, industria de apărare, navigație, pielărie, mobilă. Și să nu uităm de lumânările tradiționale depre care vorbesc legendele poporului român.

Lăptișorul de matcă: lăptişorul de matcă este folosit în medicină şi în cosmetică medicală, în cadrul unei game variate de produse medicale, energizante, apiterapice şi cosmetice.

Păstura: este un amestec de polen cu alte substanțe, folosit  în industria farmaceutică pentru obţinerea vitaminelor naturale, dar și direct în medicină pentru tratarea maladiilor sistemului nervos, endocrin şi în avitaminoze.
Propolisul: încă din vechime era cunoscut pentru proprietățile sale bactericide, fiind folosit la tratarea rănilor. În zilele noastre, el se găsește într-o gamă largă de produse medicale și cosmetice

Veninul de albine este un desebit de celelate produse ale stupinei prin faptul că nu este recoltat din natură și procesat de albine, ci produs chiar în corpul acestora.  Ultilizarea sa în medicină a dat rezultate spectaculoase atât în forma primară cât și ca parte componentă a unor medicamente cu efecte pozitive în îmbunătățirea reactivității nervoase şi humorale a întregului organism, a capacității de apărare împotriva infecţiilor, avânt multiple întrebuințări și efecte pozitive

Acestea sunt doar cateva din produsele stupului, iar enumerarea sau descrierea lor este departe de a fi completă, la fel ca și cunoștiințe noastre depre beneficiile pe care le putem avea de pe urma existenței albinelor. Celor care vor sa știe mai mult le recomandăm site-urile de specialitate, dar credem că e de ajuns pentru a va deschide o fereastră spre o lume pe care suntem pe cale să o pierdem.

Tags: , , , , , ,

Nu se pot face comentarii.